…. van Kreta, Chaniotika proïonta

…. van Kreta, Chaniotika proïonta staat voor met zorg uitgekozen producten uit de provincie Chania op west Kreta. Eerlijke en gezonde producten. Direct bij de bron ingekocht. Meestal van kleine ondernemers, vaak familiebedrijven, zoals:

– Olijfolie extra vierge bij de firma Idiosmos van de familie Papagianakis, in Pervolakia, Kissamos, Chania.olijfolie Hun site is momenteel alleen in het Grieks.

De regio Chania is door het speciale microklimaat door de EU geclassificeerd als PGI (Protected Geographical Indication). Het moderne productieproces van Idiosmos en hun langjarige ervaring garandeert olijfolie van uitzonderlijke kwaliteit met een fruitige, zuivere smaak. Die u voor alle toepassingen kunt gebruiken. U kunt ermee koken en bakken èn als dressing koud eten.
Beschikbaar: 1/2 liter fles, 1 liter fles en 3 liter blik.

– Honing. Zuivere tijmhoning komt ook van de firma Idiosmos van de familie Papagianakis, in Pervolakia, Kissamos, Chania. Hun bijen verzamelen dit geurige product in het ongerepte gebied rondom Pervolakia. Het dorp waar Kiriakos’ moeder opgroeide.

– Wijn. We hebben momenteel twee exclusieve wijnhuizen in ons assortiment, t.w.  Mantré in Keramia en Pnevmatikaki in Drapanias.
Mantré is een klein, zeer exclusief wijnhuis in Keramia, Mournies. De druiven groeien in het voorgebergte op ca. 900 m hoogte. Dit geeft een heel bijzonder aroma aan de vruchten. De prachtige melanges die Andréas bereidt zijn ongeëvenaard.
Beschikbaar: Kera-Mia: rood, zeer droog, neigt naar brandy; Epilogés tou Notoú: rood, droog, fruitig; Madaritis: wit, droog, fruitig, vol; Tholos: rood en rosé, droog, fruitig

Pnevmatikaki is gelegen in Drapinias, Kisamos, waar in dit schone gebied de druiven groeien. Uit hun uitgebreide aanbod hebben wij drie wijnen voor u geselecteerd: Asyrtiko: wit, droog fruitig; Eklektos: rood, droog fruitig, Syrah; Dreams: rood, half-zoet, fijn als desertwijn. U bent van harte welkom om dit bedrijf te bezoeken als u “in de buurt bent”.

Kaas. Bij de tirokomio (kaasfabriek) van de gebroeders Papagiannakis in Pervolakia kopen we myzithra, gravièra, anthotiros, kapnistos (gerookte kaas) en staka. Dit familiebedrijf  is in heel Griekenland een begrip voor deze traditionele kazen van Kreta.

– Pita’s en dakos komen van bakkerij Koundourakis in Mourniès. Dit familiebedrijf is al 3 generaties gespecialiseerd in het bakken van tradionele pita-, brood- en koekproducten. Ook dit bedrijf is in heel Griekenland een begrip.

bioxym

Bioxym limonadesiroop verwerkt al sinds 1956 rijp citrusfruit uit de regio Chania. In ons assortiment citroen-, mandarijn en kersenlimonade.

– Samaria mineraalwater ontstaat in de Levka Ori, daar waar de beroemde Samaria kloof is. Bottelen gebeurd in de modernste fabriek van Griekenland op dit gebied in Stilos Apokoronou. Ons water heeft de zilveren medaille BEST BOTTLED WATER 2014 gewonnen bij de Berkeley Springs international water tasting.

– Xylopites is traditionele pasta van Kreta. Deze bijzondere pasta wordt bereidt met zuivere meel, eieren en melk uit de regio. Hierdoor krijgt uw pastagerecht een romiger smaak dan pasta’s gemaakt met slechts water en meel. Wij kopen dit bij het familiebedrijf Kritiki Ghi in Kasteli, Kisamos.