…. van Kreta, Chaniotika proïonta

…. van Kreta, Chaniotika proïonta staat voor met zorg uitgekozen producten uit de provincie Chania op west Kreta. Eerlijke en gezonde producten. Direct bij de bron ingekocht. Meestal van kleine ondernemers, vaak familiebedrijven, zoals:

– Olijfolie extra vierge bij de firma Idiosmos van de familie Papagianakis, in Pervolakia, Kissamos, Chania.olijfolie Hun site is momenteel alleen in het Grieks.

De regio Chania is door het speciale microklimaat door de EU geclassificeerd als PGI (Protected Geographical Indication). Het moderne productieproces van Idiosmos en hun langjarige ervaring garandeert olijfolie van uitzonderlijke kwaliteit met een fruitige, zuivere smaak. Die u voor alle toepassingen kunt gebruiken. U kunt ermee koken en bakken èn als dressing koud eten.
Beschikbaar: 1/2 liter fles, 1 liter fles en 3 liter blik.

– Honing. Zuivere tijmhoning komt ook van de firma Idiosmos van de familie Papagianakis, in Pervolakia, Kissamos, Chania. Hun bijen verzamelen dit geurige product in het ongerepte gebied rondom Pervolakia. Het dorp waar Kiriakos’ moeder opgroeide.

– Wijn. We hebben momenteel drie exclusieve wijnhuizen in ons assortiment, t.w.  Mantré in Keramia, Dourakis in Alikampos en Pnevmatikaki in Drapanias.

Mantré is een klein, zeer exclusief wijnhuis in Keramia, Mournies. De druiven groeien in het voorgebergte op ca. 900 m hoogte. Dit geeft een heel bijzonder aroma aan de vruchten. De prachtige melanges die Andréas bereidt zijn ongeëvenaard.
Beschikbaar: Kera-Mia: rood, zeer droog, neigt naar brandy; Epilogés tou Notoú: rood, droog, fruitig; Madaritis: wit, droog, fruitig, vol; Tholos: blend van Kera-Mia en Syrah, beschikbaar in rood en rosé, droog, fruitig

Dourakis is gelegen in Alikampos in het oostelijke voorgebergte van de Lefka Ori (White Mountains) op zo´n  40 km ten oosten van Hania, aan de hoofdweg door de bergen richting Sfakia. Sinds 1988 produceert de familie Dourakis in dit gebied, met een uniek micro klimaat, hun wijnen met zowel inheemse- en als internationale druivensoorten. In ons assortiment kozen we: Rizitis rood: een blend van Merlot en Grenache rouge, droog, vol en fruitig (verkrijgbaar in flessen van 750 ml en 325 ml); Rizitis wit: Vilana, droog, vol en fruitig (verkrijgbaar in flessen van 750 ml en 325 ml); Muscat of Spinas: wit, een volle, zeer aromatische wijn geperst van de zeer zeldzame Muscat of Spinas-druif; Euphoria romeiko: dessertwijn geperst uit zongedroogde Romeïko druiven, zoet en vol als heerlijke afsluiting van uw diner. De familie Dourakis heet u graag van harte welkom voor een rondleiding en/of proeverij.

Pnevmatikaki is gelegen in Drapanias, Kisamos, waar in dit schone gebied de druiven groeien. Uit hun uitgebreide aanbod hebben wij de volgende wijnen voor u geselecteerd: Asyrtiko: wit, droog fruitig; Eklektos: rood, Syrah, droog fruitig; Kritikopelagitis: rood, een blend van drie inheemse druiven, droog, vol, strak; Vin de Chania: rood, blend van Syrah en Cabernet, droog, vol, fruitig (alleen beschikbaar in 325 ml flessen); Vin de Chania: wit, Vilana, droog, vol, fruitig (alleen beschikbaar in 325 ml flessen); Dreams: rood, half-zoet, fijn als desertwijn. U bent van harte welkom om dit bedrijf te bezoeken als u “in de buurt bent” voor een rondleiding en/of proeverij.

Kaas. Bij de tirokomio (kaasfabriek) van de gebroeders Papagiannakis in Pervolakia kopen we myzithra, gravièra, anthotiros, kapnistos (gerookte kaas) en staka. Dit familiebedrijf  is in heel Griekenland een begrip voor deze traditionele kazen van Kreta.

– Pita’s en dakos komen van bakkerij Koundourakis in Mourniès. Dit familiebedrijf is al 3 generaties gespecialiseerd in het bakken van tradionele pita-, brood- en koekproducten. Ook dit bedrijf is in heel Griekenland een begrip.

bioxym

Bioxym limonadesiroop verwerkt al sinds 1956 rijp citrusfruit uit de regio Chania. In ons assortiment citroen-, mandarijn en kersenlimonade.

– Samaria mineraalwater ontstaat in de Levka Ori, daar waar de beroemde Samaria kloof is. Bottelen gebeurd in de modernste fabriek van Griekenland op dit gebied in Stilos Apokoronou. Ons water heeft de zilveren medaille BEST BOTTLED WATER 2014 gewonnen bij de Berkeley Springs international water tasting.

– Xylopites is traditionele pasta van Kreta. Deze bijzondere pasta wordt bereidt met zuivere meel, eieren en melk uit de regio. Hierdoor krijgt uw pastagerecht een romiger smaak dan pasta’s gemaakt met slechts water en meel. Wij kopen dit bij het familiebedrijf Kritiki Ghi in Kasteli, Kisamos.